Open

Nieuws

30/11/2022

Steeds meer vierseizoenenbanden

Steeds meer vierseizoenenbanden
Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer particuliere automobilisten rijden met de vierseizoenenband. Dat aantal is de laatste jaren opgelopen tot bijna een kwart van alle particuliere auto’s.

Het was een uitzondering op het wegdek, de vierseizoenenband was tien jaar geleden nog amper onder de particuliere rijders te vinden. Inmiddels praten we over een percentage van 23,2 procent van alle bandensoorten. Een stijging van 4,2 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.

Stijging minder te zien bij zakelijke rijders

De stijging van de vierseizoenenband is minder te zien bij de zakelijke rijder. Niet omdat de zakelijke rijder de bandensoort ‘slecht’ vindt rijden, het is gewoonweg niet aantrekkelijk genoeg. Dat komt omdat doorgaans de zakelijke rijder veel kilometers maakt per jaar. Het is dan aantrekkelijker om te kiezen voor de bandensoort die het beste bij het seizoen past.

Klein percentage winterbanden in de zomer

Toch zien we ook nog een klein percentage automobilisten die het hele jaar rijden met winterbanden. In de maanden augustus en september is uit een steekproef gebleken dat 5,3 procent van de automobilisten met winterbanden rijden. Niet verstandig, doorgaans slijt een winterband boven de 7 graden het hardst. Bovendien heb je minder grip met een winterband ten opzichte van een zomerband als de temperatuur boven de 7 graden uitkomt.

Terug naar de vierseizoenenband, daar zien we dat de meeste automobilisten kiezen voor het merk Michelin. Kort daarachter Continental en op plek 3 Vredestein. Verder zien we merken als Goodyear en Bridgestone. Hankook, Pirelli, Dunlop, Viking en Yokohama maken de top 10 vol.
 

 

Terug naar overzicht